Maasto-opas on aitiopaikalla seuraamassa koirakkojen suoritusta

18.09.2023

Mirja Sevón on pitkän linjan kanakoiraharrastaja. Ladies’ Trialiin hän on osallistunut useasti ja on iloinen, että naiset ovat entistä aktiivisempia metsästämään ja kouluttamaan koiriaan. Maasto-oppaana hän tuntee olevansa näköalapaikalla seuraamassa koirien ja niiden ohjaajien toimintaa.

Ladies’ Trialissa Kärkölässä kisataan 28.-29. lokakuuta useassa ryhmässä, joten myös maastoja on useita. Kanta-Hämeen Lammilla koemaastoja on kolme, joista yhden järjestämisestä on vastannut Mirja Sevón. Hän toimii kisaviikonloppuna maasto-oppaana alueella, joka on sovittu käyttöön metsästysseura Lammin riistamiehiltä. Mirja kuuluu paikkakuntalaisena itsekin kyseiseen metsästysseuraan.

Ladies’ Trial -kilpailun maasto-oppaan tehtävään kuuluu maastosta sopimisen lisäksi myös hoitaa kisapäivän linnut maastoon sekä ohjata kilpailuryhmiä paikan päällä. Hän kertoo, mistä kuljetaan ja toimii koetilanteissa ampujana sekä huolehtii ylituomarin maastoeväistä.

”Koepäivänä jännitysmomenttia tuo, että linnut varmasti löytyvät ja saadaan hyviä tilanteita”, Mirja mainitsee.

Lammin alue on Mirja Sevónille tuttua, mutta sitä ei aiemmin ole käytetty koemaastona.

"Tutustun siihen siis etukäteen vielä tarkemmin Ladies’ Trialin näkökulmasta. Olen ollut saksanseisojaharrastaja vuodesta 1994, ja ollut paljon mukana järjestämässä niin vesi- kuin jälkityökokeita sekä Kaer-kokeita ja toiminut ampujana. Omasta kokemuksesta tiedän, mitä maastoilta vaaditaan ja odotetaan”, hän toteaa.

Ladies’ Trialissa opitaan toinen toisilta

Mirja Sevón on osallistunut Ladies’ Trialiin useamman kerran kilpailijana. Viime vuonna Muotkalla ensimmäisen päivän KAER-kokeessa ei kaikki mennyt toivotulla tavalla, karkeakarvainen saksanseisoja "Muru" sai tulokseksi voittaja kolmosen. Vaikka nappisuoritusta ei tullut, tulokseen kokeessa tulee olla aina tyytyväinen.

”Seuraavana päivänä ns. kisasta tippuneiden Kaer-kokeissa tunturissa olikin sitten ihan uusi meininki. Honkahovin Vieno eli Muru  sai tunturista voittaja 1:n ja siltä syksyltä merkinnän myös käyttövalioksi alle 4-vuotiaana. Siitä näkee hyvin, miten jokainen päivä on koiralle erilainen, eikä voi tietää takuuvarmasti, mitä tulee tapahtumaan. Omaan koiraan pitää vain luottaa, ja omalta osaltaan nauttia kisasta hyvässä seurassa rennolla meiningillä”, hän sanoo.

Hän muistuttaa osallistujia hyödyntämään mukanaoloa myös oppimiskokemuksena.

”Ladies’ Trialissa on naisenergiaa ja kaikki tsemppaavat toisiaan. Se tuo mukavan fiiliksen. Maasto-oppaana seuraan mielenkiinnolla koirakon suorituksia, sillä aina jää jotain oppia mieleen vierestä katsomalla. On myös upeaa päästä näkemään eri rotuisia ja eri luokan koiria ja niiden toimia. Puhumattakaan, että saa tutustua uusiin ihmisiin.”

Maastoja kymmenkunta

Ladies’ Trialin osallistujamäärä on kuusikymmentä ja yhdessä kilpailuryhmässä on aina 5-6 koiraa. Näin ollen maastoja on oltava vähintään kymmenen ja varuiksi myös muutama ylimääräinen. Peltomaastojen osalta pitää aina varautua siihen, että alue ei ehkä ole käyttökelpoinen syksyllä tehtyjen peltotöiden takia.

Ladies’ Trialin maastot sijaitsevat kaikki Kanta-Hämeen alueella Lammilla, Mäntsälässä, Kärkölässä, Hausjärvellä ja Hollolassa. Kisakeskuksena toimivasta Kurssikeskus Tammenportista Järvelästä on yksittäisiin maastopaikkoihin noin puolisen tuntia ajomatkaa autolla.

MirjaSevon_ja_Muru.jpg


Kuvassa Mirja ja "Muru" eli Honkahovin Vieno vuonna 2022 KAER M, VOI1,

Kuva: Sanna Kokko
Teksti: Tia Härkönen

27.09.2023Ladies' Trialin yleinen ohjelma ja tietoa majoitusmahdollisuuksista
18.09.2023Maasto-opas on aitiopaikalla seuraamassa koirakkojen suoritusta
27.08.202355 koiraa varasijoilla Ladies' Trialiin
21.08.2023Tervehdys päätuomari Antti Mäkeläiseltä
16.08.2023Ladies' Trial rohkaisee naisia osallistumaan kanakoirakisoihin
15.08.2023Ilmoittautuminen Ladies' Trialiin avautuu 21.8
04.08.2023Ladies' Trial järjestetään Kärkölässä 28.-29.10.2023
03.08.2023KAER vesityö Kirkkonummella (korvaa Inkoon peruuntuneen kokeen)
16.07.2023Inkoon kesäpäivät Ilmoittautuminen päättyy 20.7.2023
04.07.2023Kesäpäivät Inkoossa 28.-30.7.23 - ilmoittaudu mukaan

Siirry arkistoon »