Koulutus

Kerhon koulutustarjonta on monipuolinen. Järjestämme mm. tottelevaisuuskoulutusta, vesi- ja jälkityöharjoituksia sekä maastoharjoituksia yhdistyksemme jäsenille.

Kuva Päivi Reiman

Osallistua saavat viranomaisten määräysten mukaisesti rokotetut koirat. Varaudu esittämään koirasi rokotukset kun osallistut mihin tahansa alla olevista koulutuksista (Terrisuon tokossa rokotukset tarkastetaan kaikilta osallistuvilta koirilta).

TOTTELEVAISUUSKOULUTUKSET aloitamme aina keväisin. Paikkana on Tuusula Terrisuo. Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on harjoitella koiran hallittavuutta ja opettaa koira toimimaan ja tottelemaan erilaisten häiriötekijöiden alaisena. Tähtäämme kouluksessamme ensisijaisesti metsästystilanteissa vaadittavaan tottelevaisuuteen. Tottelevaisuuskoulutuksen yhteydessä harjoitellaan myös noutamista sekä dummyllä (voit tuoda oman) että linnulla. Voittajaluokan laahausjälkeä emme voi tilan vuoksi järjestää.

Lisää tietoa tokokoulutuksista: KATSO TAPAHTUMAKALENTERI

Koulutuskentän säännöt

SSK:n toko-säännöt, joilla kilpaillaan myös UKH:n toko-mestaruudesta
Ajo-ohje Terrisuolle:

Hyrylän keskustasta lähdetään kohti Hyvinkäätä kunnes tullaan Jäniksenlinnan tiehaaraan (Vanha Hämeentie). Ajetaan Jäniksenlinnaan päin noin 4 km ja Terrisuon alue jää vasemmalle. Jos Tivoli Sariolan tienviitta tulee vastaan, olet ajanut n. 50 metriä ohi (nämä ohjeet etelästä tultaessa, pohjoisesta kääntäen sama).

Tuusulan Terrisuon koulutusalueelle johtavan tiehaaran osoite on: Vanha Hämeentie 418, Tuusula. KARTALLA koulutuskentälle johtava tie näkyy Vanhan Hämeentien varrella vasemmalla, Terrisuontien alapuolella.

Autojen pysäköinti: tien päässä on varastorakennus, jonne kuorma-auton on päästävä ajamaan myös meidän harjoitusten aikana. Autoja saa pysäköidä siis vain tien toiselle reunalle (tulosuunnasta katsottuna vasen reuna) ja niin reunaan kuin mahdollista.

Kuva Päivi Reiman


VESITYÖHARJOITUSTEN tarkoituksena on harjoitella koirien veteenmenohalukkuutta, ohjattavuutta, riistan löytökykyä ja noutamista vedestä. JÄLKITYÖHARJOITUSTEN tarkoituksena on opettaa koira itsenäisesti etsimään maastossa oleva haavoittunut tai kuollut riistaeläin ja tuomaan se oma-aloitteisesti ohjaajalle.

Vesityöharjoitukset on tarkoitettu yli 9kk ikäisille koirille, joilla on voimassa olevat rokotukset. Sairaan koiran kanssa jäädään kotiin. Juoksuaikainen narttu voi osallistua harjoituksiin viimeisenä koirakkona (koira pidetään autossa omaan suoritusvuoroonsa asti).

Vesityöharjoituksiin tarvitset itsellesi säänmukaiset varusteet. Saappaat tai muut veden ja mudan kestävät jalkineet on suositeltavimmat.

Lisää tietoa vesityökoulutuksista: KATSO TAPAHTUMAKALENTERI


MAASTOHARJOITUKSISSA tarjoamme metsästyskokeisiin ja itse metsästykseen tähtäävää opetusta. Maastoharjoituksiin tulevalla koiralla tulee olla perustottelevaisuus kunnossa eli koira voidaan laskea vapaaseen hakuun ilman pelkoa, että se karkottaa kaikki maastossa olevat linnut. Liina voi olla perässä, mutta siihen tartutaan vasta kun koira on löytänyt linnun ja seisoo. Liinan tulee olla sellainen, että se liukuu hyvin mukana eikä takerru helposti.

Harjoituksissa koiralle opetetaan hakutekniikkaa sekä todetaan koiran käyttäytyminen riistaa kohdattaessa. Haluttaessa myös ohjaajalle opastusta koiran ohjaukseen riistatilanteessa (avainssi - pysähtyminen - nouto).
Myös noutoharjoitteluun on mahdollisuus.

Maastoharjoitukset on tarkoitettu yhdistyksen jäsenten yli 9kk ikäisille koirille, joilla on voimassa olevat rokotukset. Sairaan koiran tai juoksuaikaisen nartun kanssa jäädään kotiin.

Varmista ensin paikkasi treenien yhteyshenkilöltä. Huom! Treeneihin on etusija ensikertalaisilla eli henkilö, joka on tulossa ko. metsästyskaudella ensimmäisiin maastoharjoituksiinsa, on etusijalle sellaiseen henkilöön nähden, joka on jo (samalla tai eri koiralla) osallsitunut johonkin maastoharjoitukseen.
Kun olet saanut vahvistuksen treenipaikasta ja ilmoitat koirasi treeniin, ilmoita samalla koiran ikä sekä koulutustaso. Ilmoita myös haluatko aamu- vai iltapäiväryhmään, jos ko. harjoituksessa on kaksi ryhmää.
Laita myös maksun viestikenttään riittävät tiedot: koiran rotu, nimi ja mitä tapahtumaa kyseinen maksu koskee. Esim. "lkssu Hiiskulan Huispaus, maastotreeni 11.12.2017".

Treenipäivälle varaa mukaan:
Koiralle: lämpimällä kelillä vettä, huomioliivi, talutin (ei valjaita), nameja tms. koiran palkitsemiseen. Kylmällä kelillä varaa koiralle mukaan lämmin "takki" ja jos rankasti sataa voi koira olla tyytyväinen sadetakistakin.
Itselle: pilli (koiran ohjaukseen), juotavaa, evästä, maastoon sopiva vaatetus kulloinkin vallitsevan kelin mukaan. Vesikelillä vedenpitävät kengät/saappaat ja vaatteet ja pakkasella vastaavasti lämmintä jalkoihin sekä päälle.

Treeneissä ollaan ulkona koko ajan. Kuljetaan porukalla maastossa, jossa koirat yksi kerrallaan laitetaan hakuun etsimään lintuja muiden kulkiessa jälkijoukkona takan, koirat kytkettyinä ja sopivan välimatkan päässä, etteivät ole mahdollisessa ampumatilanteessa liian lähellä mutta eivät myöskään liian kaukana, jotta vaihdot seuraavana vuorossa olevaan koiraan sujuvat joutuisasti. Treeni tehdään kokeenomaisesti eli koirien hakuvuoro vaihtuu yleensä riistatilanteen jälkeen.

Jälkijoukoissa voi harjoitella esim. tekemällä koiralle tottelevaisuusliikkeitä kytkettynä sekä ammuttaessa varmistaa, että koira on rauhallisesti paikallaan eikä pyri ryntäämään etsimään mahdollista riistaa.

Maastotreeneissä mahdollisesti ammutut linnut jäävät yhdistykselle ja niitä käytetään mm. Terrisuon tokoissa. Ammuttuja lintuja ei siis saa treeneistä mukaansa.

Vain treenien vetäjä kantaa asetta. Voittajaluokan koirakot käsitellään aina tapauskohtaisesti ja asetta saa silloinkin kantaa vain treenien vetäjän luvalla. Vetäjä hankkii itse panokset, jos ei hallitus muuta ohjeista.

Lisää tietoa maastoharjoituksista: KATSO TAPAHTUMAKALENTERI